Vesti iz Zentive

februar 26, 2021    /   

Zentiva proglašava dobitnike nagrada The Parc

PRAG - 26. februar 2021. - Centar za primenjena farmaceutska istraživanja (PARC), kojeg je osnovala Zentiva u saradnji sa vodećim češkim akademskim institucijama, ponovo slavi brojne uspehe, sumirajući svoja dostignuća u 2020. godini i po treću put do dodeljuje The Parc Awards nagrade.

2020. godine PARC je nastavio svoju misiju da mladim talentovanim istraživačima pruži obrazovanje svetske klase i saradnju sa profesionalcima koji rade na ubrzanju inovacija i istraživanja lekova. Međunarodna platforma je u program primila 11 novih studenata proširujući broj učesnika na 38 doktoranada. Učesnici su prošle godine postigli impresivne rezultate, uključujući završetak 12 stručnih publikacija i dobijanje prestižnog bespovratnog sredstava InPharme - programa MSCA (Marie Sklodovska Curie Actions), evropskog industrijskog doktorata, koji je finansiran od strane EU. Tri studenta su završila studije, a jedan je osnovao tehnološki start-up. PARC je takođe tokom 2020. godine proširio mrežu univerziteta koji sarađuju u Evropi.
„Naša naučna dostignuća u 2020. godini su zaista fasinantna. Ponosan sam na svakog studenta u PARC-u i želeo bih da se zahvalim svim supervizorima iz Zentive i akademije, na studentskom nadzoru i entuzijazmu da zajedno rešavaju trenutne izazove u farmaceutskoj nauci. Istraživanje PARCA jasno se bavi ključnim izazovima sa kojima se farmaceutska industrija danas suočava i njegovi rezultati se direktno primenjuju u razvoju i proizvodnji novih proizvoda “- rekao je Ondrej Dammer, operativni direktor PARC-a.

Po treći put, doktoranti PARCA-a nagrađeni su sa "The Parc Awards" u dve kategorije:Tereza Boleslavska osvojila je nagradu "Student Choice Award" za svoj projekat na temu „Razvoj biorelevantne metode rastvaranja in vitro“, dok je druga studentska nagrada pripala Janu Jiratu za „Dizajn kristala i razvoj procesa kristalizacije“, a treća studentska nagrada dodeljena je Jakubu Petriku za rad na temu „Razvoj sistema proučavanja prisilne degradacije“. Nagradu za izbor stručnjaka dobio je Jiri Kolar za njegov rad „Matematičko modeliranje jedinstvenih operacija u procesima farmaceutske formulacije“.

Profesor František Štepanek, naučni direktor PARCA, komentarisao je: „Želeo bih da čestitam pobednicima i svim studentima na njihovim istraživačkim studijama i rezultatima u 2020. godini. U PARCU nastavljamo da pružamo most između izvrsnih osnovnih istraživanja u farmaceutskim naukama i njihovog prevođenja u prave farmaceutske proizvode koji se mogu klinički testirati, registrovati i proizvesti. Kroz saradnju sa najboljim akademskim institucijama širom EU, naša platforma pruža doktorske studjie, a studenti imaju priliku da steknu iskustvo iz prve ruke i u akademskom i u industrijskom istraživačkom i razvojnom okruženju, proširujući sviju perpektivu u karijeri. Sjajna je činjenica da studenti nakon PARK-a započinju uspešnu karijeru ne samo u farmaceutskoj industriji i akademskim institucijama širom Evrope, već je ove godine jedan od naših diplomaca osnovao i prvu tehnološku start-up kompaniju. “
Zentiva snažno veruje da će podrška studentima premošćavanjem jaza između teorijske nauke i onoga što se dešava u stvarnom životu u farmaciji imati dragocen uticaj na buduću karijeru mladih, posebno članova Z generacije u Češkoj. Visok kvalitet studentskog programa i njegove praktične koristi prepoznao je i premijer Andrej Babiš tokom posete Parku prošlog septembra.

„Iz vrhunskog kvaliteta istraživanja kojima su pripale ovogodišnje nagrade, jasno je vidljivo da PARC već ispunjava svoju misiju da izgradi snažne temelje za dalji rast farmaceutske industrije u Češkoj. Jedinstvena kombinacija akademskog obrazovanja svetske klase, praktičnih industrijskih i poslovnih iskustvstava u PARC-u jasno pokazuje funkcionalan i uspešan primer kako se ubrzava prenos akademskih istraživanja u praktičnu primenu u industriji, podstiče istraživanje i razvoj aktivnosti u kompanijama i priprema sledeću generaciju naučnika i inženjera da budu spremni na završetku studija da se nose sa izazovima u budućnosti. PARC pokazuje jedan od načina na koji zaista možemo postići strategiju „zemlje za budućnost“ Češke “- rezimirao je Pavel Šebek, direktor razvoja Zentive i jedan od osnivača PARCA.

O Zentivi

Zentiva je proizvođač visokokvalitetnih pristupačnih lekova koji služe pacijentima u Evropi i šire. Sa posvećenim timom od više od 4.500 ljudi i mrežom proizvodnih pogona - uključujući vodeće lokacije u Pragu i Bukureštu - Zentiva nastoji da bude prvak brendiranih generičkih lekova i OTC proizvoda u Evropi kako bi bolje podržala svakodnevne zdravstvene potrebe ljudi. Naša težnja u Zentivi je da zdravstvo treba da bude pravo, a ne privilegija. Ljudima je više nego ikad potreban bolji pristup visokokvalitetnim pristupačnim lekovima i zdravstvenoj zaštiti. Sarađujemo sa lekarima, farmaceutima, veletrgovinama, regulativom i vladama kako bismo pružili svakodnevna rešenja od kojih svi zavisimo.
Saznajte više o Zentivi na Zentiva.com.

Kontakt za medije:

Mounira Lemoui
Šef komunikacija
ZENTIVA GROUP, a.s.
U kabelovni 529/16, Dolni Mecholupi, 102 00 Prag 10
Tel: (+420) 727 873 159
E-pošta:
mounira.lemoui@zentiva.com